Blackjack strategie harde hand

blackjack strategie harde handVind je het leuk om blackjack te spelen? Je hebt dan vast wel eens de termen harde hand gehoord. Wat betekent deze term? En welke strategie is handig om te volgen als je een harde hand hebt? In dit artikel bespreken we de juiste blackjack strategie harde hand om te volgen.

Wat wil de term zeggen?

Een harde hand is een hand kaarten waar géén Aas in voorkomt. Om precies te zijn, een hand waarvan geen van de twee beginkaarten een Aas is. Is één van de eerste twee kaarten wel een Aas, dan spreken we van een zachte hand. Als je later alsnog een Aas krijgt, dan blijven we deze hand een harde hand noemen. Of je een harde of een zachte hand hebt bepaalt in belangrijke mate de kansen op winst.

Vergelijking van harde en zachte hand

Een harde hand is minder flexibel en minder gunstig dan een zachte hand. Omdat je geen Aas in je eerste twee kaarten hebt, wordt het onmogelijk om blackjack te halen. Maar raak niet in paniek: een harde hand biedt je nog steeds voldoende winstkansen.

Het is voordeliger om een zachte hand, met een Aas dus, te krijgen. Dat heeft een paar redenen:

  • De Aas is een heel flexibele kaart, die zowel de waarde 1 als de waarde 11 kan hebben. Dat betekent dat de speler eerst de Aas als een 11 kan opvatten. En met die gedachte kan blijven kopen tot hij een waarde dicht bij de 21 heeft. Maar mocht hij zo over de 21 punten heen schieten, dan is er niks verloren. Hij kan de Aas nu als een kaart met waarde 1 rekenen. En daarna door blijven kopen. Zo heeft hij eigenlijk twee kansen om dicht bij de 21 te kopen.
  • Ook is een Aas een erg handige kaart om als basis voor een splitsing te dienen. Als je twee Azen splitst, heb je zelfs twee kansen op een blackjack!

Welke strategieën passen bij een harde hand

Wil je weten wat je het beste kunt doen als je begint met een harde hand? Dan dien je te kijken naar je eigen kaarten en de ene open kaart van de dealer. Er is een vuistregel die zegt dat je gemiddeld genomen wint als je een puntenaantal van 18,3 hebt. Dan is het natuurlijk wel direct de vraag wat je doet als je een puntenaantal van 16, 17 of 18 hebt. Moet je dan kaarten blijven kopen of passen? Om dat te weten moet je goed naar de situatie aan de speeltafel kijken.

  • Als je een harde hand met een totale waarde van 16 hebt, kijk je naar de open kaart van de dealer. Als dat een 3, 4, 5 of een 6 is, dan kan je in principe stoppen met kopen. Dit zijn namelijk lage kaarten. Als de dealer een 2, 7, 8, 9, 10 of een Aas open heeft liggen, dan zijn je kansen slechter. Overweeg in dit geval om nog een kaart te kopen.
  • Als je in totaal minder dan 16 punten hebt met een harde hand, speel dan door. Hopelijk ontvang je een lage kaart die je puntentotaal in de buurt van de 21 brengt.
  • Heb je een harde hand met een totale waarde van 19, 20, of 21? Dit zijn mooie waardes met een hoge kans op winst. Pass dan. De dealer eindigt in zijn eigen beurt hopelijk met een lager puntenaantal, of koopt zich dood.
  • Heb je een harde hand met een totaalwaarde van 17 of 18? Dat is het meest ongunstige scenario. De kans is erg groot dat de dealer je voorbijstreeft. Maar het is ook niet slim om een kaart te kopen, omdat de kans dat je je dood koopt groot is. In dit geval kan je besluiten om te passen en te wachten hoe het de dealer vergaat. Of om een gok te wagen en nog een kaart te kopen. We draaien er niet omheen: je kansen zijn in dit geval gewoon niet goed.

Tips voor spelers met een harde hand

tips voor spelers harde hand

  • Neem geen verzekering – het is bijna altijd een verspilling van geld om een verzekering te nemen. Een verzekering zorgt dat je je inzet terug krijgt als de dealer een blackjack heeft. Het blijkt dat de kans daarop statistisch zo klein is, dat dit weggegooid geld is.
  • Splits geen tienen – je kan in de verleiding komen om tienen te splitsen, wat je twee kansen op blackjack geeft. Dit is onverstandig, want tienen zijn niet zo flexibel als azen (die je altijd dient te splitsen). Laat ze lekker bij elkaar: 20 is een prachtig getal.
  • Gebruik een speelschema – een speelschema is een rooster met de waardes van jouw kaarten en die van de dealer. Het vertelt je in alle situaties of je moet passen, kopen of splitsen. Superhandig om bij je te houden!
€250 + 100 FS